Wuhan - Ecological Restoration Project of Jinkou Landfill

62 wuhan1.original

Challenges

Jinkou landfill was opened in 1989 and closed in June 2005, after 17 years of operation. Due to issues with the design and technology at the time, safety standards were low and, after the landfill was closed. Environmental issues began to surface, including landfill gas pollution, liquid infiltration and damages to the landfill site landscape. The context made the restoration project even more challenging than normal.

The waste landfill has been restored and made into a garden expo, through not only reforestation, but also thorough ecological restoration from the foundations. For environmental and safety reasons, the waste gas from waste infiltration liquid and fermentation is to be gathered and processed, and the waste hill must be reinforced to prevent geological accidents. In comparison, implementation of the forestation reconstruction plan is simple. 

Actions

As described in the General Urban Planning of Wuhan (2010-2020), ecological restoration is carried out to improve environmental quality and promote urban sustainable development. Reinforcing and controlling sources of pollution, fully utilising existing land resources, increasing green space in the city, are all activities aiming to transform Wuhan into a national ecological garden city. The project is one of the key pillars for Wuhan to become the national garden city.

The project solicited public opinions and suggestions on the Chinese Government Public Information Online platform.

The main climate change objective of the landfill restoration project is mitigating emissions, particularly by planting local trees and plants and creating an area for carbon sequestration to offset the GHG emissions produced from the waste landfill.

The conservative estimate is of 66t CO2 absorbed. The project restores 52 hectares of land, improves the living environment for 100,000 residents, reduces water and air pollution, eliminates risks of methane release and potential explosions, lowers surrounding temperatures through green cover, shortens degradation time of waste, and contributes to the local ecosystem by planting local species on the restored land.

Projected Outcomes

  • The project re-utilises previously unusable land (52 hectares total), taking the city’s landscape into account, and satisfying the needs of urban development. The expo garden was constructed following the landfill restoration, increasing the surrounding price of land around and promoting economic development.
     
  • The project drastically reduces safety and sanitary issues for 100,000 residents nearby, providing much needed leisure sites and improves quality of life for these residents. The project turns previously unusable land into an ecological park, increasing land values and promoting economic development in surrounding areas. The built expo garden is to become a key attraction in Wuhan, and the unique garden is certain attract many tourists.
     
  • The field facilities will showcase the concept of ecological restoration and land re-utilisation to tourists, and the project will be a model for land re-utilisation of waste landfill.